Aan de daling van de Amerikaanse beurs komt waarschijnlijk binnenkort een eind, zo verwacht David Lundgren, een bekende Amerikaanse hedgefondsmanager en beursveteraan, die is gespecialiseerd in technische analyse.

Lundgren voorspelt een beursrally die 18 tot 36 maanden kan aanhouden. De opmars kan volgens hem zelfs leiden tot nieuwe recordstanden voor de S&P 500-index met de belangrijkste 500 Amerikaanse aandelen.

Een jaar geleden adviseerde Lundgren zijn klanten nog om in te zetten op een koersval van Amerikaanse aandelen. De S&P 500 was toen na een korte daling opgekrabbeld: een perfect moment om short te gaan, zo meende Lundgren. De timing had niet beter gekund. In de maanden erna zakte de S&P 500 weer met 16 procent.

In een interview met Insider vergelijkt hij stijgende en dalende aandelenmarkten onlangs met het kappen van bossen. “Bomen omhakken doet pijn, maar het hout dient wel als brandstof voor vuur. Hoe meer hout er is, hoe groter het vuur uiteindelijk wordt. Er ligt nu een enorme stapel hout, te wachten op een vlammetje. Ik denk dat het vuur binnenkort wordt aangestoken en een nieuwe bull market op gang zal brengen.”

Met een bull market wordt bedoeld dat een beursindex met minimaal 20 procent zal opveren ten opzichte van het laagste niveau.

Dat Lundgren uitgerekend nú een beursrally voorspelt, is pikant. De geschiedenis wijst uit dat september met afstand de slechtste beursmaand van het jaar is, zo blijkt uit cijfers van Dow Jones.

Als de S&P 500 (die momenteel rond de 4.500 punten noteert) onverwacht onder de 4.200 punten duikt, liggen de kaarten er volgens de technisch analist anders bij. Maar in andere gevallen verwacht Lundgren dat de index de komende maanden zal oplopen. Hij is niet bang voor een tijdelijke terugval van de koers.

Technische analyse: meegaan met de trend op de beurs

Technisch analisten zoeken naar patronen in historische koersbewegingen om toekomstige koersbewegingen te voorspellen en zo te bepalen wat het juiste moment is om in- of uit te stappen. Dit in tegenstelling tot fundamentele analisten, die bij bedrijven onder de motorkap kijken. Zij letten op zaken als de balans en de omzet- en winstontwikkeling, om te bepalen welke aandelen koopwaardig zijn.

Lundgren let bij zijn technische analyses vooral op de trend van een koersbeweging (omhoog of omlaag) en de kracht en snelheid ervan (momentum). Volgens hem kun je op basis van koersgrafieken op weekbasis goed voorspellen welke kant de koersen op termijn heen zullen gaan.

De technisch analist erkent dat fundamentele factoren van invloed zijn op de beurskoers, maar die zijn volgens hem vaak lastig te duiden. Hij wijst erop dat 90 procent van de beheerders van beleggingsfondsen er niet in slagen om op lange termijn de S&P 500 te verslaan, ondanks alle expertise die ze in huis hebben.

"De markt weet iets wat wij niet weten. Uiteindelijk gaat het erom dat slechte aandelen zullen blijven dalen en goede aandelen zullen blijven stijgen. Het is niet aan ons hierover onze mening te geven, maar om de trend te vinden en te besluiten of we daarin meegaan of niet."

Deze 5 sectoren hebben de wind in de zeilen

Veel beleggers maken zich zorgen over een mogelijke recessie, maar Lundgren heeft geleerd om meer op markttrends te vertrouwen dan op zijn eigen gevoel.

Welke sectoren hebben volgens hem op dit moment de beste kaarten, uit technisch oogpunt? Dat zijn vreemd genoeg precies de sectoren die doorgaans meest gevoelig zijn voor een economische neergang, en die veel beleggers waarschijnlijk het eerst zullen verkopen als zich een recessie aandient:

Deze sectoren zullen volgens Lundgren bij een rally de kar trekken:

  • duurzame consumptiegoederen
  • energie
  • industrie
  • basismaterialen (winning en bewerking van ruwe grondstoffen)
  • technologie.

Een bodem voor de S&P 500 is vaak ook een bodem voor de sector 'industrie'

De onderstaande grafiek laat zien hoe de industriële sector de afgelopen anderhalf jaar heeft gepresteerd ten opzichte van de S&P500-index.

De bovenste lijn geeft de rendementen weer ten opzichte van de reguliere S&P 500 op basis van marktkapitalisatie (waarbij bedrijven met een grotere marktwaarde een hogere weging hebben). De onderste lijn laat de rendementen zien ten opzichte van de gelijkgeweogen S&P 500, waarbij elk aandeel even zwaar meetelt in de index.

Hieruit blijkt dat als de S&P 500 een bodem heeft bereikt, ook de beurskoersen van industriële bedrijven op een dieptepunt zitten.

Foto: David Lundgren, MOTR Capital Management & Research

LEES OOK: ETF’s op de S&P 500: maakt het uit welke je kiest? Het antwoord is: ja